top of page
Ara

İslamın Aile Kurumuna Verdiği Önem

  • Yazarın fotoğrafı: Hatice Kustul
    Hatice Kustul
  • 24 Nis 2018
  • 2 dakikada okunur

Aile;kan bağına dayanan, anne-baba ile çocuklardan oluşan ve toplumun en küçük birimini meydana getiren kurumdur. Aile;insanın içinde doğduğu, büyüdüğü,ilk eğitimini aldığı ve hayata katıldığı en küçük sosyal gruptur. Milli ve manevi değerlerin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan, çocuğun terbiyesinde en önemli ve en yakın çevreyi oluşturan kurum ailedir. Aile, geçmişle gelecek arasında köprü kurarak bireyin, toplumun tarihi ve kültürel değerleri ile bütünleşmesinde adeta bir çimento vazifesi görmektedir.

Ailenin temelleri Adem(a.s) ile Havva'nın kurmuş olduğu yuva ile atılmıştır.Kur'an bu gerçeği şöyle ifade etmektedir. '' Ey İnsanlar! Sizi tek bir nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana getirip yeryüzüne ) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah, üzerinizde bir gözetleyicidir. ''

İslam, toplumsal hayatın istikrarlı bir şekilde devam etmesi için aile kurumunun ilk adımı olan evliliği teşvik etmiş, “Temiz ve huzurlu bir toplum, sağlıklı ve temiz nesillerden oluşur.” ilkesini benimsemiştir. Bundan dolayı ailenin kurulması ve neslin sağlıklı bir şekilde muhafazası, dinin korunmasını hedeflediği beş temel esastan biri olarak kabul edilmiştir.

Aile, insanı sevgi ve şefkatle hayata hazırlar. Kur’an-ı Kerim bu gerçeğe şöyle işaret etmektedir: “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.”

İslam’da aile, bireyler için sevgi ve huzurun kaynağı olmaktadır. Böyle bir ailede anne-baba birbirleri vasıtası ile huzura kavuştukları gibi çocuklar da bu huzurlu yuvada sevgi ve şefkatle yetişerek şahsiyet kazanırlar.

İnsanın hayatında yapmış olduğu en önemli sözleşme, nikâh akdidir. Ancak nikâh akdi, bireysel olduğu kadar toplumsal açıdan da çok önemlidir. Bundan dolayıdır ki Kur’an-ı Kerim’de nikâh akdi “misak-ı galiz (kuvvetli akit)” olarak nitelenmiş, ailenin kurulması ve korunması tüm topluma bir görev olarak yüklenmiştir. Şu ayet-i kerime bu gerçeğe işaret etmektedir: “İçinizdeki evlilik çağına gelmiş olan.. Bekarları evlendirin Eğer onlar yoksul iseler, Allah onları lütfu ile zenginleştirir. Allah lütfu bol olandır. Allah her şeye gücü yeten, her şeyi bilendir.”

Peygamber (sav) de evliliği teşvik etmekte ve aile kurmanın önemine vurgu yaparak şöyle demektedir: “Ey gençler topluluğu! Sizden kimin evlenmeye (bedenî ve mali) gücü yeterse hemen evlensin...” “Nikâh benim sünnetimdir. Her kim sünnetim ile amel etmeyi terk ederse benden, benim ümmetimden değildir...” Ayrıca İslam’da evlilik, ömür boyu sürecek bir birliktelik olarak görülmüştür. Nikâh akdi medeni bir muamele, bir ibadet olarak kabul edilmiştir.



 
 
 

Comments


  • Google+ - Black Circle
  • Facebook Black Round
  • Twitter Black Round
bottom of page